Pilih, bayar dan tunggu buku sampai ke rumah anda!

+601158381349

Projek Thriller - Cip (L126)

HARGA: RM28.00

Berat | 0.347kg
  • Kuantiti: 13
  • Produk SKU: 9789674463410
Qty
Penghantaran

SINOPSIS

1. GODAM – Fitri Hussin
SINOPSIS :
Sekumpulan saintis melayu, Lokman, Saifullah dan Amran berjaya mencipta satu cip canggih yang dapat memulihkan memori pesakit-pesakit alzheimer, trauma otak, trauma perang dan sebagainya. 

Kejayaan mereka itu mendapat liputan luas media tempatan dan luar negara. Mereka menjadi kebangaan melayu, Islam dan Malaysia. Tetapi kejayaan itu dimusnahkan oleh satu artikel yang disiarkan di sebuah blog konspirasi tempatan yang mendedahkan bahawa dana penyelidikan untuk mencipta cip itu adalah dari Nathan Rotchield, pindar kepada 13 keluarga yang menguasai dunia. 

Pendedahan itu menyebabkan Saifullah dan Amran dibunuh secara langsung di Facebook Live. Kes itu disiasat dan polis mendapati Lokman adalah suspek utama berdasarkan bukti-bukti yang diperolehi. 

Sejak itu Lokman menjadi buruan pihak berkuasa. Apa sebenarnya yang berlaku? Benarkah Lokman adalah pengganas seperti yang dituduh? Siapakah dalang di sebalik semua itu? Apakah tujuan dalang tersebut? 

2. PANDORA – Sufi Abqari
SINOPSIS :
Ted telah menyelamatkan seorang pemuda daripada mati akibat dikebumikan. Pemuda itu telah ditusuk oleh sebuah chip yang terevolusi dengan virus merbahaya. Ekoran dari itu Ted dan Adam telah pergi ke Malaysia mencari seorang lelaki bernama Ungku Azizi. Disamping menjejak kembali chip paling merbahaya yang dipanggil Pandora. Pandora telah dicuri sebaik Ted kembali semula ke Amerika. Ekoran itu dia telah dituduh sebagai pengkhianat. Dalam masa yang sama untuk menyelamatkan nyawa Adam yang terancam akibat chip di dalam tubuhnya.

Di Malaysia Ted dan Adam terpisah. Adam diseksa sebelum Zaiton iaitu perisik wanita datang untuk menyelamatkannya. Ketegangan berlaku apabila Ted tidak mahu Zaiton merawat Adam. Dia beranggapan nyawa Adam akan lebih terancam ekoran zaiton telah membunuh Jamal, salah seorang perisik musuh. Sepanjang pencarian pelbagai ketegangan wujud, termasuklah sifat syak wasangka di antara mereka. Pada mulanya Ungku Azizi dituduh sebagai penjahat dan merancang segalanya. Akhirnya penjahat sebenar dikesan. Ia adalah Adam yang telah merancang dan bertindak untuk mendapatkan Pandora bagi memusnahkan populasi dunia. Dengan tujuan mewujudkan order baru dunia.

3. MANIPULASI – Arifful Baqi
SINOPSIS :
Cip Utama, sejenis komponen yang mampu mengaktifkan Program Penggerak Pembasmian yang bertujuan untuk melenyapkan tamadun manusia. 

Wan Iskendar diburu oleh Organisasi Create dan sebuah android yang saling berebut hendak mendapatkan Cip Utama tersebut.
Lebih mengejutkan, identiti sebenar Wan Iskendar ialah ‘Redzuan’ yang dikatakan sebagai pengkhianat dalam Organisasi Create.

Bersama dengan Diana, Wan Iskendar cuba melarikan diri daripada diburu oleh musuh-musuhnya. 

Kekejaman android bernama Shaha telah berjaya meletupkan seluruh pangkalan Organisasi Create. Semua anggota Create maut terkorban dalam nahas yang berlaku. 

Sebaik Cip Utama berjaya dirampas Shaha, android itu berasa berang. Sebenarnya cip yang diperoleh itu adalah cip palsu. Lantas Shaha mahu membunuh Wan Iskendar kerana berani mempermainkannya.

Detik perhitungan berlaku, Diana mendedahkan dirinya yang sebenar. Perempuan itu juga merupakan sebuah android yang dihantar untuk melindungi Wan Iskendar. Dia meletupkan diri sendiri untuk turut menghancurkan jasad Shaha. 

20 jam kemudian, Wan Iskendar bertemu dengan seorang lelaki yang berwajah mirip dengannya. Sebenarnya, lelaki itu ialah ‘Redzuan’ yang sebenar. Dia memanipulasi semua pihak dan merangka rancangan supaya semua orang percaya bahawa Wan Iskendar ialah ‘Redzuan’ dan membuatkan Wan Iskendar diburu oleh musuh-musuhnya, sedangkan Redzuan yang sebenar berada di tempat lain.

Setahun kemudian, Wan Iskendar memilih untuk menjadi ahli perisikan. Tugasnya adalah menangkap individu terakhir yang masih melakukan kejahatan atas nama Create.